Articole

Călător prin lume #1

Unii știu , alții nu . Locuiesc în afara României de doi ani , iar această experiență m-a învățat multe lucruri de care doar auzisem pe ici , pe colo . A fost greu , dar a fost și ușor , am zâmbit , dar m-am și încruntat de prea multe ori , însă un lucru n-am făcut: n-am renunțat .

 

Viața între străini nu-i deloc ușoară la început , nu știi la ce să te aștepți sau cui să-i vorbești . Ești pe craca ta , cum se spune în popor . Dacă o să ai grijă , o să mănânci , dacă nu o să ai grijă ,  o să mănânce alții și felia ta . Trebuie să tragi cu dinții și să folosești fiecare oportunitate în favoarea ta – e valabilă și pentru traiul din România.

 

Am plecat împins de un sistem bolnav , sătul de lipsuri și de promisiuni deșarte . În cei doi ani , am învățat o serie de lucruri pe care o să le împart cu voi astăzi,aici .

 

5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pornești la drum :

  1. Nu aduce pe nimeni pe drumul pe care mergi tu – poate sună urât sau egoist , dar te-aș sfătui să nu-ți aduci neamurile , prietenii sau cunoscuții la muncă în țara în care ești . De ce ? Pentru că mulți dintre ei nu o să înțeleagă cheltuielile lunare pe care și tu le ai , mai ales în chirie . Omul dacă se vede acolo și zice că te cunoaște , i se pare că tu trebuie să-l ții pe mâncare , la căldură , tu să plătești gunoiul , electricitatea , internetul și chiria , asta pentru că te cunoaște , nu ? Sunt pățit , deci știu exact ce spun .

  2. Nu pleca la drum fără să cunoști limba țării în care vrei să ajungi – cel mai frustrant e să nu te poți exprima , să nu te poți face înțeles atunci când ai nevoie sau se întâmplă ceva cu tine . Am plecat strict cu engleza învățată în școală și pe calculator , nimic mai mult , dar a fost suficient. Chiar dacă la început mi se părea incomod să vorbesc în limba engleză atât de mult , fiind mai ușor pe limba natală , încet încet am înțeles că nu există altă cale , că nu mă pot angaja , nu pot susține un interviu , nu mă pot înscrie undeva fără să deschid gura . Dacă nu cunoști măcar 30% limba , nu pleca la drum pentru că o să fii o povară pentru ceilalți , nimeni nu o să te angajeze sau o să te angajeze și o să te plătească prost pentru că nu știi să-ți ceri drepturile . Fă un curs sau învață de pe youtube înainte să faci pasul cel mare .

  3. Fii rezervat – indiferent dacă muncești cu români sau cu alte nații , e bine să rămâi rezervat în orice privință . Nu prea multă prietenie , nu prea multă vorbă , nu prea multe păreri despre șefii tăi direcți . Lumea-i foarte rea , asta am învățat , iar ca să le fie lor bine , te vor spune mai departe doar ca să mai urce o treaptă . E bine să fii independent și imparțial .

  4. Rezolvă-ți problemele dentare înainte să pleci – numai eu știu câte nopți n-am dormit din cauza durerii , nu mă puteam concentra pe nimic , fiind multă umezeală în aer , una-două mă prindea curentul și mi se inflama gingia la un dinte sau la vreo măsea . Am mers la dentist în cele din urmă , dar am plătit un preț dublu , dacă nu triplu față de ce puteam plăti acasă  , pe servicii poate mai bune .

  5. Sănătatea și documentele – verifică termenul de valabilitate al pașaportului/ID-ului , verifică dacă ai sau nu nevoie de viză ca să intri în țara respectivă . Pune sănătatea pe primul loc ! Dacă poți și te-ai informat corect , fă-ți un card internațional de asigurare sau verifică pe site-urile de profil cum poți să fii asigurat în țara în care mergi , măcar să știi câte ceva despre sistemul medical de acolo , în caz că o să apară o urgență .

Sper să te ajute ce am scris aici , să poți călători responsabil și în siguranță . Ai grijă de tine și multă putere de muncă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *