Articole

Lecție de viață

Veneam de la muncă aseară , eram în metrou . La un moment dat m-am așezat pe un loc liber lângă un om de culoare . Văd lângă mine obrazul său stâng , avea trei cicatrici pe tot obrazul de sus până jos . Părea un om liniștit , și-mi permit să-l întreb mai pe ocolite (după ce l-am întrebat dacă știa încotro merge metroul , tot ca să mă împrietenesc cu el) ce a pățit . Nu a avut nimic împotrivă să-mi relateze o parte tristă din viața sa plină de peripeții . El este din Somalia , o țară din estul Africii . Acum vreo 20 de ani , când el avea doar 15 ani , veniseră în satul său soldații separatiști din acea vreme . Pe oamenii mai în vârstă i-au ucis , pe femeile tinere și frumoase le-au violat și le-au luat cu ei pentru a le face orice plăcere . Îi omorâseră trei frați , și părinții , încă nu muriseră el și sora lui . În timp ce sora sa era violată de câțiva soldați , pe el îl legaseră alții , și l-au întrebat : ” Vrei să lupți alături de noi ? ” El le-a răspuns “NU” , un soldat de rang mai înalt , îl taie pe obraz auzind acest răspuns , și-l întreabă din nou : ” Vrei să lupți alături de noi ? ” . Povestea se repetă până la a treia tăietură cu un cuțit de vânătoare , el răspunzând mereu “NU” . A patra oară când este întrebat același lucru , răspunde : ” Da , dar nu o ucideți și pe sora mea și lăsați-o liberă “ . Nu se aștepta ca ei să accepte , dar au acceptat , ar fi făcut ei rost de alte femei mai ușor decât de alți soldați .

 

După un an de zile , timp în care a luptat alături de ei , într-o noapte a reușit să fugă . A călătorit doar pe timp de noapte până în Etiopia , pe jos , iar de acolo a mers către Egipt . După 2 ani și 9 luni , după ce a fost bătut , violat, aproape mort de foame , de frig și de sete , a reușit să ajungă în Anglia , trecând prin Turcia și apoi mergând către nemți .

 

Un an mai târziu , a reușit să dea de sora sa , plătind mulți bani cuiva de la ambasada Somaliei și a adus-o imediat și pe ea în Anglia . Omul ăsta era un om solid , sociabil și foarte zâmbăreț . La un moment dat l-am întrebat dacă face mișto de mine , că prea o spune cu zâmbetul pe buze , la care îmi răspunde că nu face mișto deloc , zâmbește pentru că astăzi el și sora sa sunt niște oameni liberi , și nu mor de frig sau foame și au unde dormi noaptea . M-a făcut să mă simt mai bine după această discuție , pentru că și eu am trecut prin diferite momente grele de-a lungul vieții mele , dar nu se compară cu experiența sa . De fiecare dată când voi avea o zi grea și mă voi afla în vreun impas al vieții , mă voi gândi la acest om , și-mi voi spune :  ” Dacă el poate zâmbi după tot ce i s-a întâmplat , eu de ce trebuie să fiu un trist doar pentru că am avut o zi mai grea decât ca de obicei ? ” .

 

Jos pălăria pentru astfel de oameni , care au această energie pozitivă în ei și o transmit și celor din jur !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *